Πότε πρέπει να σταματήσει τον ενδιάμεσο πρωινό ύπνο;



Τα περισσότερα παιδιά σταματούν τον πρωινό ενδιάμεσο ύπνο κάποια στιγμή από δώδεκα έως εικοσιτεσσάρων μηνών. Είναι έτοιμο το δικό σας;

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΥΠΝΑΚΟ;

Ο ενδιάμεσος πρωινός ύπνος καλύπτει βιολογικές ανάγκες. Ο ύπνος σε διαφορετικές ώρες της ημέρας εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, όσο τα μωρά μεγαλώνουν. Ένας πρωινός υπνάκος περιλαμβάνει περισσότερα όνειρα και θεωρείται ζωτικής σημασίας για βρέφη και μικρά μωρά. Ένα μικρό μωρό χρειάζεται περισσότερο βαθύ ύπνο από το μεγαλύτερο και το νήπιο, λόγω του είδους της ανάπτυξης του εγκεφάλου, που εμφανίζεται κατά τους πρώτους μήνες. Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο πιο σημαντικός είναι το πρωί ένας υπνάκος.

Η ιδιοσυγκρασία του μωρού σας μπορεί, επίσης, να επηρεαστεί από έναν υπνάκο πολύ σύντομο. Όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί σας, τόσο μεγαλύτερα διαλείμματα ύπνου μπορεί να κάνει χωρίς να εκνευριστεί, αλλά είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά του, για να βεβαιωθείτε ότι είναι πραγματικά έτοιμο για τη μετάβαση σε ένα υπνάκο την ημέρα.


ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ;


Ποια είναι τα στοιχεία, που θα σας δείξουν ότι το παιδί σας δεν είναι έτοιμο για να χάσει… τον ύπνο του;

• είναι κάτω του ενός έτους

• όσο κι αν μιλάει, παίζει ή αρνείται τον ύπνο, πάντοτε αποκοιμιέται για μία ώρα ή και παραπάνω

• σχεδόν πάντα παίρνει τον υπνάκο του στο αυτοκίνητο

• όταν δεν πάρει τον υπνάκο του, είναι μες στα νεύρα

• τρεις ή τέσσερις ώρες μετά τον κανονικό του ύπνο, ξεκινά να γκρινιάζει και να κλαίει χωρίς λόγο.


ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ;


Ο επιπλέον υπνάκος δεν του είναι πλέον απαραίτητος, όταν:

• κάθε φορά, που το βάζετε για ύπνο, παίζει και φωνάζει για τουλάχιστον τριάντα λεπτά και ύστερα κοιμάται για πολύ λίγη ώρα

• μπορεί να είναι στο αυτοκίνητο νωρίς το πρωί, χωρίς να αποκοιμηθεί

• όταν δεν πάρει τον υπνάκο του, παραμένει χαρούμενο και ενεργητικό, χωρίς γκρίνιες


Π'ΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ;


Αντί να σκέφτεστε πώς θα «εξαφανίσετε» τον ενδιάμεσο ύπνο, καλύτερα να σκέφτεστε πώς θα του αλλάξετε το χρονοδιάγραμμα.

Η μετάβαση σε ένα υπνάκο σπάνια είναι φαινόμενο της μιας ημέρας. Τις περισσότερες φορές θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος αρκετών μηνών, κατά τους οποίους το παιδί σας θα τον χρειάζεται ορισμένες ημέρες, αλλά άλλες όχι. Σε μερικές ημέρες θα έχετε μία ιδέα για ποια μέρα θέλει ενδιάμεσο ύπνο ή όχι.
Εμείς σας συμβουλεύουμε:

• Πηγαίνετε με τα νερά του

Έχετε τον νου σας για τα σημάδια υπνηλίας, όπως το τρίψιμο των ματιών, και βάλτε το για έναν υπνάκο, όταν αυτά εμφανιστούν.

• Διατηρήστε τη ρουτίνα με τον ενδιάμεσο ύπνο

Κρατήστε τον ενδιάμεσο ύπνο στο πρόγραμμά του, αλλά μην απαιτείτε να κοιμηθεί. Το να μείνει ήσυχο για λίγα λεπτά και να χαλαρώσει, είναι αρκετό. Αν περιστασιακά το παιδί σας αποκοιμηθεί κατά τη διάρκεια, μπορείτε είτε να το αφήσει να κοιμηθεί όσο θέλει είτε, αλλά είναι έτοιμη να κινηθεί αργότερα τον ύπνο ή μπορείτε να το ξυπνήσετε απαλά, ύστερα από μια ώρα.

• Νωρίς για ύπνο

Όταν ξυπνάει νωρίς από έναν υπνάκο, μπορείτε να το βάλετε στο κρεβάτι του για ύπνο τριάντα λεπτά με μία ώρα νωρίτερα, ώστε να γλιτώσετε από μία πιθανή γκρίνια.